Recept: Chokladpraliner (a la LCHF)

Chokladpraliner

 

Dessa chokladpraliner är goda, oavsätt om man går på lchf eller inte! :) Men vill man verkligen inte ha sötningsmedel i så kan man antingen skippa det, eller byta ut det mot vanligt socker (kanske 1 dl).

 

Ingredienser:

Ca 20 st praliner

  • 50 g osaltat smör
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 krm äkta vaniljpulver
  • 40 g mörk choklad (ex. mintchoklad eller hallonchoklad)
  • Ev. 1-2 tsk Liquid Hermesetast sötningsmedel (smaka av hur söt du vill att det ska vara)
  • Ev. 1 dl färska eller upptinade hallon (om du gör receptet med hallonchoklad!)
  • Smält mörk choklad (helst 86 %) att doppa i
  • Ev. kokosflingor eller hackade nötter att toppa med


Gör så här:
Lägg smörpapper i en liten form, ca 10x10 cm (jag använde en plastburk med ungefär de måtten). Lägg smöret, grädden, vaniljpulvret och eventuell sötning i en kastrull och koka upp under omrörning. Låt koka tills smeten tjocknar (var tålmodig, det tar ett tag! typ 20-30 min). Ta av från plattan och lägg ner 40 g hackad choklad och låt det smälta. (Nu kan du även lägga i hallonen om du gör hallonpraliner). Rör om ordentligt. Häll upp smeten i formen och ställ i kylskåpet för att stelna.

När smeten stelnat, ta fram och skär den i bitar medan den fortfarande är i formen. Lägg formen, med smeten i, i frysen en kort stund medan du smälter den mörka chokladen i ett vattenbad. Doppa sedan de skurna godisbitarna i den smälta chokladen och lägg dem på ett fat täckt med smörpapper (smörpappret är där för att pralinerna inte ska fastna och gå sönder när du vill ta upp dem med handen). Om du vill toppa med kokosflingor eller hackade nötter, skynda och gör det innan chokladen på pralinerna hunnit stelna för mycket. När alla praliner är färdigdoppade och ev. dekorerade, ställ då in dem i kylskåpet för att stelna. Förvara pralinerna i kylskåpet och ät dem kalla.

Lycka till, och hoppas det smakar! :)

 

Tips!

Om gräddsmeten skär sig när du blandar i den hackade chokladen, testa blanda i några droppar flytande kokosolja (jag smälte min fasta kokosolja i micron i några sekunder. Det kanske fungerar med annan olja också, ex. rapsolja) och rör om väl. Detta tips har då alltid fungerat för mig! :)

 

 

Kommentarer
Postat av: Therese P

Tack så mycket, det ska bli spännande att testa! :D

2014-03-09 @ 00:42:24

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0